« We're from Barcelona | Main | Nipplegate in Nederland »

26 juli 2006

Allemaal bobo's

bobo.jpgIn het Nederlands verwijst het woord 'bobo' naar de baasjes in de sportwereld, de bonds-bonzen. In de rest van de wereld staat bobo voor een nieuwe heersende klasse, een elite die links stemt en rechts denkt, of andersom. Het is een leefwereld waar alle tegenstellingen zijn versmolten. Bobo's zijn bijvoorbeeld snoeiharde carrieremakers die zichzelf niettemin ook hippie voelen. Ze zien inconsequent gedrag niet als een probleem maar als een levensstijl.

De nieuwe klasse is allesbepalend. Zoals David Brooks, schrijver van Bobos In Paradise: The New Upper Class and How They Got There zegt: "These Bobos define our age. They are the new establishment. Their hybrid culture is the atmosphere we all breathe. Their status codes now govern social life."

Het woord bobo komt van het Franse bourgeois bohêmes en de zanger Renaud bezingt ze in zijn nieuwe single Les Bobos waar een geweldig mooie site bijhoort. Als een geanimeerde strip ontvouwt zich de tekst van het lied. Je ziet de bobo met zijn biologische appelsap achter zijn laptop op het terras zitten, in zijn 4WD rondrijden of op zijn mountainbike. En steeds maar woede oproepen bij de non-bobo. Het erge van de bobo is natuurlijk dat hij voor dat laatste begrip toont.

Renaud, een van de meest uitgesproken progressieve Franse zangers, omschrijft ze sarcastisch: Hun kinderen 'hebben op hun zesde De Kleine Prins gelezen' en 'ze zijn er trots op dat ze veel belasting betalen'.

Maar uiteindelijk ontkomt ook hij er niet aan en vraagt zich in de laatste regels af of hij zelf ook niet gewoon een bobo is. "Mijn pen is een beetje dodelijk voor deze mensen die ik niet zo mag maar op bepaalde gebieden kan ik me voorstellen dat ik er zelf ook deel van uit maak."

Dat is ook heel erg bobo: een protestliedje tegen jezelf.
Of daar op je weblog over schrijven.

Posted by fvjole at 26 juli 2006 10:20