« Twitter brengt rampen dichterbij | Main | Twitter: nu live vanuit Nederlandse rechtbank »

09 februari 2009

Van twitter salade tot twitterende plant

baftasalad.jpgOp de BBC vond gisteravond het eerste Twitter massa evenement plaats. Presentator en twitter-enthousiateling Jonathan Ross had tevoren aan zijn tienduizenden followers gevraagd om een 'onwaarschijnlijk woord' dat hij zou verwerken in de live uitreiking van de Bafta Awards. Een paar uur voor de uitzending maakte hij bekend dat uiteindelijk zijn vrouw het woord mocht leveren.

My wife has chosen bafta word. SALAD !

Of ze dat via twitter of langs analoge weg heeft gedaan is niet bekend.

Vervolgens werd door de twitteraars in spanning afgewacht, de Britse krant The Guardian deed live verslag

8.44pm: He said salad! In an acting analogy! Audience unmoved.

Dat laatste was inderdaad het eerste wat opviel. Terwijl er onder tienduizenden aan de buis gepast gejuich losbarstte gaf de zaal, evenals de rest van de wereld, geen krimp.

8.45pm: Wow! Well, that was early. Bit stunning how few people Twitter in the audience though, no?

Kennelijk is inmiddels het idee ontstaan dat vrijwel alle celebs aan het twitteren zijn geslagen.

Twitter was wat nadrukkelijker aanwezig tijdens een ander groot entertainment-evenement dat een paar uur later in Los Angeles plaatsvond: de uitreiking van de Grammy's.
De organisatie twitterde zelf de uitslagen en ter plekke waren ook de verslaggevers.

Het directe contact met de fans is niet alleen weggelegd voor de popmusici. Klassiek stervioliste Hilary Hahn laat haar viool zelf tekeer gaan via de account Violincase:

I was put in two overhead compartments yesterday, for a grand total of 16 hours. What does a case have to do to get a vacation around here?

Het klinkt gek, een twitterende viool maar wat te denken van twitterende kamerplanten? Die bestaan echt. Met behulp van een apparaatje is de plant in staat om via twitter aan te geven wanneer er water gegeven moet worden.
Al is de laatste noodkreet van drie dagen terug verontrustend:

URGENT! Water me!

Het wachten is op een salade die al twitterend de Oscar-uitreiking presenteert.

Over onwaarschijnlijke twitteraars gesproken: ook de Dalai Lama heeft een account maar laat het formuleren over aan anderen. Net als de nationale hoogheid kroonprins Wlllem-Alexander die twitter heeft aangesloten op zijn weblog en zo nieuwe berichten rondtoetert. De vraag is: gaat hij zelf twitteren en slaagt hij er in om bij een publiek optreden als bijvoorbeeld zijn eerste troonrede het woord 'salade' te gebruiken?

Voor wie wil weten wie er in Nederland allemaal meedoen met de 140-tekens rage is er sinds gisteren de Twittergids waar de twitteraars per categorie zijn opgedeeld op basis van hun bio-info. In de gids draait het om volgen en volgers, een schisma in de twitterwereld. Moet je iedereen terugvolgen die jou volgt of mag je selecteren. Dit artikel gaat in op de strijd tussen puristen en pragmatici. En voor wie geen flauw idee heeft hoe je moet twitteren is er deze beknopte uitleg.

Voor in de agenda: Volgende week wordt er een 12 uur durende twittermarathon gehouden, de Tweetathon.

Twenty Four Social Media Legends Come Together for the World's First LIVE Broadcast Tweet-a-Thon!

Meer info hier. Het begint om negen uur 's avonds Nederlandse tijd en duurt tot de volgende ochtend. Rare tijd? Ja. Het tijdverschil met de VS, daar zouden ze eens wat aan moeten doen want dat ouderwetse denken past natuurlijk niet meer in een wereld waar zelfs de toekomstige salades twitteren.


illustratie twitter-cloud met dank aan Luicen Engelen

Posted by fvjole at 09 februari 2009 00:31